Čemu služi certifikat za diamant – Objavljeno v: Nasveti – Oznake , ,

certifikat za diamant

Certifikat za diamant je izjemno pomemben del ob nakupu nakita, ki vsebuje enega ali več dragocenih kamnov.  Takšen certifikat je veliko več, kot le kos papirja z merami in izvorom. Pri Zmay, ob vsakemu naročilu nakita z diamantom velikosti od 0.15 ct naprej, priložimo tudi certifikat, ki ga izdajo priznane gemološke hiše – IGI, GIA in HRD.

Svetovno najbolj prepoznaven gemološki inštitut je International Gemological Institute (IGI), z glavno pisarno v Antwerpnu, ki je bil ustanovljen leta 1975. Lahko se pohvalijo z 18 laboratoriji po celem svetu, poleg ocenjevanja diamantov pa se ukvarjajo tudi z izobraževanjem. Izdani certifikati so mednarodno priznani in olajšajo vrednotenje dragocenih kamnov.

Certifikati dokazujejo, da so diamanti:
  • pridobljeni na zakonit način
  • prišli na tržišče po zakoniti poti
  • prodani na borzi brez kršenja etičnih norm
  • take teže / karataže in dimenzij, kot oglaševano
  • zajamčeno visoko kakovostni

V primeru izgube certifikata, ga lahko stranka ponovno pridobi. Prav vsak diamant ima namreč z laserjem vgravirano kodo, ki je vidna pod mikroskopom s 100-kratno povečavo. Edinstveno kodo je potrebno vpisati v spletni iskalnik gemološkega inštituta, ki je izdal certifikat za diamant. Po pravilnem vnosu kode, si lahko lastnik nato natisne dokument. Poleg že prej omenjenih informacij, certifikat vsebuje tudi podrobnosti samega kamna. Sem spada njegova barva, čistost, premer ter teža v karatih, pri čemer 1 karat meri 200 mg.

Pri Zmay Jewelry diamante kupujemo od zanesljive borze v Antwerpnu. Mesto je, med drugim, najbolj znano po okrožju poimenovanem “Diamond district”, kjer se že od 15. stoletja dalje ukvarjajo in delajo z diamanti.

Ne glede na to, kje kupujete nakit, se vedno pozanimajte o certifikatu za diamante. Ta dokument je izjemno pomemben, saj predstavlja varnost ter zagotovitev, da je diamant pristen in zanj veljajo opisane lastnosti. Preprosto povedano, IGI, HDR ali GIA certifikat je najboljši način za dokazilo identitete diamanta.

certifikat za diamant