Izbira kamna – cirkon ali diamant? – Objavljeno v: Nasveti – Oznake , , ,

cirkon

Cirkon ali CZ, je najbolj popularna alternativa diamantom. Zaradi svojega podobnega izgleda in cenovne dostopnosti, je prisoten v vseh vrstah nakita. Kubični cirkoniji (CZ), ki se uporabljajo pri izdelavi nakita, so narejeni v laboratorijih. Ob načrtovanju izbire prstana, se prej ali slej vprašamo, katero vrsto kamna želimo – cirkon ali diamant? Večinoma se za cirkon odločijo predvsem zaradi končne cene. Ta vrsta kamna je cenovno bolj dostopna, vendar ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled. Čeprav z nakupom cenejšega cirkona sprva privarčujemo nekaj denarja, se to skozi leta lahko spremeni. Dobronamerna odločitev, da prihranimo nekaj denarja, nas čez nekaj let lahko dodatno stane.

V zlatarni Zmay smo prepričani, da je izbira poročnega prstana enkraten dogodek. Naš cilj je ponuditi prstane, ki skozi leta ohranijo svojo kvaliteto. Da to zagotovimo, uporabljamo le najboljše materiale, ki se uspešno upirajo zobu časa in morebitnim poškodbam. Zaradi tega, se izogibamo uporabi cirkonov v naših izdelkih. Ob ogledu naše trgovine zato, ne boste našli nobenega izdelka, ki vsebuje tovrstni kamen.

S cirkoni sicer ni nič narobe, vendar niso večni, tako kot diamanti. Diamanti so najtrši med dragimi kamni, kar pomeni, da jih ni mogoče opraskati, če ne pridejo v stik z drugimi diamanti seveda. Žal to ne drži za cirkon, ki lahko ob udarcih poči in se okruši. V roku nekaj let ponavadi tudi izgubijo prvotni lesk. Postanejo namreč motni in izgubijo svoj čar. Zaradi teh razlogov, je velika verjetnost, da boste morali nekaj let po poroki, ponovno obiskati zlatarja. Razna popravila, obnove ali menjave cirkonov pa prinesejo dodatne stroške.

Kubični cirkonij, je v velikih količinah laboratorijsko narejena kamnina in zaradi tega cenovno dostopnejša. Naravni diamant, po drugi strani, nastaja več milijonov let. Ravno zaradi tega, lahko gledamo na nakup diamanta, tudi kot na investicijo. Za razliko od cirkona, bo obdržal svoj lesk in vrednost skozi leta.