Nasveti za čiščenje nakita – Objavljeno v: Nasveti – Oznake ,

Vsak lastnik zlatega in srebrnega nakita mora poznati različne načine za čiščenje svoje dragocene zlatnine. Na ta način se lahko izogne marsikateri nevšečnosti. Sem spradajo različni madeži, oksidacija, izguba bleska in podobno. Na spletu je na voljo veliko različnih priprav, vendar lahko za dobro čiščenje nakita poskrbimo na drug način. Za tiste, ki so bolj navdušeni nad naravnimi sestavinami – zelo verjetno imate vse potrebno že v svojem gospodinjstvu. V nadaljevanju te objave si bomo ogledali nekaj najbolj pogostih ter učinkovitih načinov za čiščenje nakita.

Eden izmed najbolj učinkovitih načinov je uporaba sode bikarbone. Za začetek je potrebno v posodo položiti aluminijasto folijo. Na njo položite svoj nakit, nato v posodo stresite čajno žličko sode bikarbone. Po potrebi lahko dodate še kanec detergenta za umivanje posode. Čez vse prelijte nekaj vroče vode – postopoma in previdno. Vsak izdelek mora biti prekrit z mešanico, vsebino posode lahko počasi premešate s kuhavnico. V posodi naj zlatnina ostane pol ure, potem pa je pripravljena za nadaljnje čiščenje. Madeži bodo počasi izginili, različne nečistoče pa bodo preprosto odpadle z nakita. Za popolno čiščenje nakita uporabite še staro zobno ščetko. Z njo boste lažje očistili majhne prostorčke, kamor se je prikradla umazanija. Vzemite si dovolj časa, pri čiščenju v bližini dragocenih kamnov, pa bodite izjemno nežni. Za zaključek dobro sperite nakit z mlačno vodo in osušite z nežno krpo in pustite, da se dokočno posuši.

V primeru, da imate v bližini dobrega zlatarja, pa lahko prinesete svojo zlatnino kar k njemu. Večinoma se za takšne namene uporablja ultrasonični čistilec. Zlatarji ga napolnijo s čistilnim sredstvom ter navadno vodo. Ta se segreje na približno 60 °C. Nečiste izdelke nato zlatar spusti v čistilec, ki uporablja močne zvočne valove, ki prodrejo v vsako špranjo in odstranijo umazanijo. Stopnja čiščenja je odvisna od kvalitete naprave, tako očisti tudi 83% umazanij in v nekaterih primerih celo 99%. V primeru, da se odločite za to možnost, povprašajte zlatarja za kak nasvet glede čiščenje nakita. Zagotovo vam bo podal koristne informacije.

how to clean jewelry with ultrashine
Naš ultrasonični čistilec

Ne glede na to, kateri način izberete za čiščenje nakita – v vsakem primeru se izogibajte nevarnim kemikalijam! Prav tako ne smete preveč drgniti izdelkov. Če so izdelki pozlačeni, lahko namreč odstranite zgornji sloj pozlate. V primeru, da ste v dvomih, kontaktirajte vašega zlatarja in čiščenje prepustite njemu. Vaša zlatnina vam bo hvaležna in bo ponovno sijala, kot prvi dan.