Roza zlato – Objavljeno v: Nasveti – Oznake ,

Roza zlato je v tujini že lep čas prisotno, ta trend pa se uveljavlja tudi pri nas. Nihče ne ve, kdo točno ga je prvi uporabil. Pojavljati se je začelo v 19 stoletju v takratni Rusiji. Gre za zmes zlata z bakrom ter srebrom. Tako kot drugi nakit, tudi nakit izdelan iz roza zlata ni v celoti narejen samo iz zlata. Čisto zlato je namreč izjemno mehko, zato ima vsak izdelek dodane še druge primesi. Nakit narejen le iz čistega zlata, bi se hitro začel upogibati, izgubil bi svojo obliko in se deformiral. Naš zlatar se lahko pohvali z izdelavo lastne mešanice roza zlata. Skozi leta jo je namreč tako izpopolnil, da je roza barva preprosto popolna.

Roza barvo se doseže prav zaradi kombiniranja bakra s srebrom, kar prinese lep roza odtenek. Praviloma večja vsebnost bakra prinese bolj izrazito roza barvo. Če ste alergični na baker, roza zlato nikakor ni primerna izbira za vas. Zaradi omenjenih primesi, pa je zelo odporno na poškodbe, celo bolj kot rumeno in belo zlato. Pri belem zlatu je tako obvezen postopek rodiniranja, ki poskrbi za sloj zaščite in tako zmanjša obrabo. Takšna zaščita ob roza zlatu ni potrebna. Tovrstni izdelki se ne poškodujejo tako hitro, prav tako ne pride do krušenja.

Sama skrb, za tovrsten nakit, ni nič kaj drugačna od preostalega. Da prstan ohranimo čist, ga občasno umijemo v topli vodi s kapljico nežnega mila. Potem, ko se dodobro posuši, ga obrišemo z mehko bombažno krpo. Krpice za brisanje očal so prav tako zelo dobra izbira, saj ob brisanju nakita ne pustijo nobenih prask. V primeru, da je potrebno prstan shraniti za dalj časa, pa ga spravimo v priloženo lično škatljico. Na ta način se izognemo morebitnemu stiku z drugim nakitom.

Skozi leta, se roza zlato ne razbarva, lahko pa postane temnejše barve. Gre za proces, ki traja več let in se ne zgodi čez noč. Ta naravni proces je nekaterim še posebaj všeč, saj lahko izdelku doda “vintage” izgled. Iz roza zlata je mogoče narediti vsako vrsto nakita, brez omejitev. Primerno je tako za poročne prstane, kot tudi za vsakodnevni nakit. Nam je še posebaj všeč kombinacija roza, rumenega in belega zlata, ki naredi izjemno lep trobarvni izgled.

V naši spletni trgovini je na voljo precej nakita, narejenega v roza zlatu. Za vse tiste, ki vam slika ni dovolj, pa si lahko kot primer, ogledate prstan iz roza zlata na našem Youtube kanalu. Če ne najdete točno določenega modela nakita v naši trgovini, nam lahko pišete na [email protected] ter posredujete nekaj slik izdelkov, ki so vam všeč. Z veseljem vam bomo pomagali s predlogi za izdelavo nakita po naročilu.

Roza zlato fi