Zaročni prstan – vaša ljubezen na njeni roki – Objavljeno v: Nasveti – Oznake ,

zaročni prstan

Zaročni prstan je izdelek, ki poleg poročnih prstanov, v sebi nosi ogromen pomen. Nosimo ga na roki ves čas od trenutka zaroke in nas, kot simbol ljubezni, spremlja skozi življenje. Je kos nakita, ki traja in se tudi tradicionalno prenaša iz generacije v generacijo.

Zaradi teh razlogov v Zmay jewelry svetujemo nakup zaročnega prstana iz plemenitih kovin. Prstan izdelan iz plemenitih kovin se lahko obnavlja, predeluje in je tudi investicija v prihodnost, ker ohranja svojo vrednost.

Zlato je material, ki živi z nami, se skozi čas spreminja, na njem se pozna minevanje časa, vendar ga vedno lahko obnovimo in mu povrnemo prvotni lesk ter sijaj. Tudi naši prsti se skozi leta spreminjajo in prstan iz zlata se lahko na vsaki točki poveča ali pomanjša, da ga lahko nosimo celo življenje in tako raste in se spreminja skupaj z nami.


Prav tako kot material, je pri zaročnem prstanu, pomembna izbira dragulja, ki ga bo krasil.
Kos nakita, ki ga nosimo vsakodnevno, celo življenje in v sebi skriva neprecenljivo osebno zgodbo, mora ostati lep skozi čas tako, kot prvi dan. Zato pri izbiri dragulja prisegamo na brezčasne diamante.

Vendar se vsak diamant ne lesketa enako. Temu je tako zaradi 4 pomembnih faktorjev, ki v končni fazi vplivajo tudi na njegovo ceno.

Barva (Colour)

Barvo diamanta določa lestvica po abecedi od D – Z, kjer D predstavlja brezbarvni diamant, bolj kot pa se pomikamo proti koncu abecede, bolj rumenkasti postajajo diamanti.

Colour Zmay Jewelry

Čistina (Clarity)

Naravni diamant je nastal pred milijoni let, globoko v zemeljski skorji, kjer so se atomi ogljika, pod ogromnim pritiskom med seboj razporedili v tetraedrično kristalno zgradbo. Pri tem procesu so se vanj lahko vključile različne primesi, ki jim rečemo vključki.
Prisotnost vključkov in njihovo velikost oz. zaznavnost s prostim očesom ocenjujemo z lestvico čistine od F do I3. F (Flawless – Brezhibno) je najredkejša in pomeni, da tudi pod 10-kratno povečavo, vključki niso vidni. I1, I2 in I3 (Included – z vključki) pa je najslabša ocena na lestvici in pomeni, da so lahko vključki vidni že s prostim očesom.

  • F (Flawless – Brezhibno),
  • IF (Internally flawless – notranje brezhibno),
  • VVS1, VVS2 (Very very slightly included – zelo zelo malo vključkov),
  • VS1, VS2 (Very slightly included – zelo malo vključkov),
  • SI1, SI2 (Slightly included – rahla prisotnost vključkov),
  • I1, I2, I3 (Included – z vključki).
Clarity Zmay Jewelry

Brus (Cut)

Vsak diamant je porezan v določeno obliko z določenim številom ploskev (faset). Brus pa določa kako dobro svetloba interagira s ploskvami. Zato, da diamant čim lepše odseva svetlobo, je pri brušenju potrebna velika mera natančnosti. Le pravilni proporci, simetrija in polirana površina ploskev, namreč, zagotavljajo veličasten odsev svetlobe, ki je mogoč le pri diamantu.

Brus se meri z oznakami: Excellent, Very good, Good, Fair in Poor. Pri brusu z oznako Excellent se svetloba, ki potuje skozi zgornjo ploskev do pavilijona diamanta, v določenem deležu odbije nazaj, kar daje diamantu značilen, popoln lesk. Slabše kot je ocenjen brus, več svetlobe bo diamant izgubil skozi spodnje fasete, namesto skozi zgornjo ploskev.

Brus

Teža v karatih (Carat weight)

Teža se diamantom določa v karatih (1 karat = 200 mg oz. 0.2 g), vendar je pogosto zmotno prepričanje, da je dvakrat večji diamant tudi dvakrat dražji. Ceno diamantu, namreč, določajo vsi štirje faktorji skupaj, zato se lahko zgodi, da je npr. 0.75 ct diamant, z vrhunskimi lastnostmi (barvo, čistino, brus) dražji kot 1 ct diamant s slabšimi lastnostmi.

Zakaj torej za zaročne in poročne prstane ne priporočamo kubičnih cirkonijev?

Kubični cirkonij (CZ) je najpogostejša alternativa diamantom, predvsem zaradi svoje dostopne cene, vendar skozi leta, za razliko od diamanta, ki je najtrši med dragimi kamni, izgubi svoj lesk. Na njem se že po nekaj letih poznajo praske, dobi mlečno barvo in svetlobe ne odseva več kot na začetku. Pri Zmay Jewelry si želimo, da bi bili vsi naši kosi nakita trajnostni ter, da bi skozi čas ohranili tudi svojo vrednost, zato ga ne uporabljamo. Predvsem pa ga odsvetujemo za zaročne in poročne prstane, ki so na naših rokah vsak dan, skozi celo življenje.

Zmay Jewelry zaročni prstani z diamanti so opremljeni z mednarodnim GIA ali IGI certifikatom pristnosti.

GIA certifikat

Drugi dragulji

Seveda pa lahko zaročni prstan krasijo tudi drugi dragulji. Najpogostejša izbira, takoj za diamantom, je safir, ki je s trdoto 9 po Mohsovi lestvici drugi najtrši med dragimi kamni.

Najbolj prepoznavni so modri safirji, s svojo značilno temno modro barvo, ki spominja na globine morja, najdemo jih pa tudi v vseh ostalih barvah, razen v rdeči.⁠
Safirji spadajo v družino minerala, ki mu pravimo korund. Rdeč predstavnik korundov pa je rubin.⁠

Mnoge bodoče neveste se odločijo za barvne drage kamne, ker jim omogočajo, da izrazijo svojo ustvarjalnost in edinstvenost. Druge pa zato, ker čutijo povezavo z energijo in pomenom dragih kamnov (npr.: rojstni kamni). ⁠ ⁠Večinoma, vendar ne v vseh primerih, barvni dragulji znižajo skupno ceno in parom omogočajo izbiro večjih dragih kamnov. V dizajn pa je še vedno mogoče vključiti manjše diamante, ki poudarijo čudovit odtenek izbranega dragulja.

Safir diam snezinka Halo WG

Pri Zmay jewelry se dobro zavedamo pomembnosti dogodka podaritve zaročnega prstana. V celoten proces izbire vključimo vse svoje nasvete in sodelujemo z vami v postopku iskanja najlepšega simbola vaše ljubezni. Naše številne izkušnje nam vsekakor, pri tem, pomagajo. Ponosni in hvaležni smo za izkazano zaupanje naših strank, v tako pomembnem procesu, kot je iskanje edinstvenega zaročnega prstana za izbranko njihovega srca.

Vsakemu naročniku ponudimo, da je tudi sam del celotnega postopka, od prve skice do končnega izdelka. Sproti ga obveščamo o poteku izdelave, tako da ima zaročni prstan veliko vrednost in pomen za oba, tistega ki podarja in tisto, kateri zastane dih ob pogledu na odprto škatlico.

Prisrčno vabljeni v naš zlatarsko-draguljarski svet!

Naše izobraževalne vsebine so dostopne tudi na našem Instagram profilu.