Alergije na kovine – razlogi in rešitve – Objavljeno v: Nasveti – Oznake , ,

alergije na kovine

Alergije na kovine in tudi zlato, nam lahko omejijo izbor nakita, ki si ga želimo. V tokratni objavi razkrivamo nekaj najpogostejših razlogov zanje in kako se jim izogniti.

Zakaj pride do alergije na kovine

Na socialnih omrežjih se večkrat pojavi vprašanje – zakaj se pravzaprav pojavijo alergije na kovine in zlato. Uporabniki pogosto potožijo, da jim je njihova zlatnina povzročila neprijetne reakcije na koži. Ljudem z bolj občutljivo kožo se lahko pojavijo temne lise ali pa razdražena koža na območju, kjer nosijo prstan. Velika večina ni alergična na čisto zlato, obstaja pa možnost, da so alergični na druge kovine, ki so prisotne v zlatem prstanu ali drugih vrstah nakita.

Zlato kot samo, je namreč izjemno mehko in ima vedno primesi drugih kovin. V primeru, da bi nakit izdelovali le iz 100% čistega zlata, bi ta kaj kmalu izgubil svojo obliko. Da izboljšamo lastnosti osnovne kovine – zlata, so vsaki zlitini dodane kovine kot so baker, srebno, nikelj, cink in podobno. Katerakoli izmed omenjenih primesi lahko povzroči reakcijo na koži. Večina ljudi, ki ne more nositi nakita, je alergična na nikelj.

Na srečo so danes na razpolago zlitine, ki so v celoti brez niklja. V primeru, da si eden izmed nesrečnikov z občutljivo kožo – ne obupuj! Povprašaj svojega zlatarja, če ponuja nakit, ki je izdelan brez niklja.

Ostali možni vzroki

Poleg težav z določenimi kovinami, je razlog za alergijo lahko tudi v kozmetiki. Alergija na zlato se le redkokdaj pojavi zaradi kvalitete zlata. V nekaterih primerih je lahko krivec detergent, milo ali kozmetika. Sčasoma se namreč lahko pod prstanom nakopiči katera izmed omenjenih snovi. Koža je v takšnih primerih ves čas v stiku z blagimi kemikalijami, kar povzroči rdečico in srbenje.

Na srečo se takšnim neprijetnostim izognemo tako, da odstranimo prstan pred uporabo mila ali detergenta. Nato poskrbimo, da dlan ter prste dodobra posušimo, preden prstan vrnemo na svoje mesto. Prav tako lahko prstan malenkost povečamo. Na ta način bo koža lažje dihala in ostala suha, prah in ostale nečistoče pa se bodo težje zadrževale pod prstanom. Z uporabo takšnih preprostih trikov, se lahko v celoti izognemo reakcijam, ki jih povzročijo kemikalije in kozmetika.

Kaj storiti pred nakupom nakita, če sumimo, da smo nanj lahko alergični

Glede na študijo objavljeno v JAMA Network Open, se povečuje število alergij, ki se pojavljajo, naknadno, v odraslih letih a na srečo obstaja rešitev za vsakega izmed zgoraj omenjenih problemov.

Če pride do reakcije na zlatnino, nista kriva ne novi lastnik, ne zlatar. Priznane in ugledne zlatarne, se bodo v največji meri potrudile, da se nevšečnost reši. Kdor ve, da ima občutljivo kožo, naj pred naročilom to pove svojemu zlatarju. Izkušen zlatar bo znal natančno svetovati katera vrsta zlata je najbolj primerna. Za vsak slučaj pa se je, prav tako, dobro posvetovati z zdravnikom. Opravi se lahko test za alergije, ki bo določil vzrok težave in z nekaj prilagajanja se ne bo potrebno odpovedati želenemu kosu zlatega nakita.